Evropski teden mobilnosti 2022

PROGRAM AKTIVNOSTI – EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V OBČINI PREBOLD 2022

Pridružite se nam na številnih BREZPLAČNIH aktivnostih med 16. – 22.9. 2022 v Občini Prebold, ki bodo potekale v času Evropskega tedna mobilnosti. Pobuda evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

POTUJ TRAJNOSTNO V SLUŽBO
povabi sodelavca, da za svojo pot v službo uporabijo trajnostno mobilnost (s kolesom, peš, skirojem, …)

TEST HOJE na 2 kilometra na Letališču v Kaplji vasi,  SOBOTA, 17. 9. od 8.00 do 10.00.

16. do 22. 9. – VRTEC PREBOLD

Izvajanje aktivnosti na temo trajne mobilnosti: Beli zajček, sprehod po kraju in spoznavanje pešpoti, ustvarjalne delavnice in še kaj…

19. do 23.9. – Pešbus v Osnovno šolo Prebold – zjutraj:

Trasa 1 Trasa 2 Trasa 3
Postanek – ura Postanek – ura Postanek – ura
Groblja –
krožni – 6. 50
Šešče – nasproti GD –
pri Divjak – 6.30
Kaplja vas GD – 6.50
Latkova vas –
postaja pri Stepišnik – 7. 00
Matke – Pri gasilcu – 6.30
Združitev pri AP Lokavc – 6.45
Podmornica –
stanovanjski blok – 7.00
Dolenja vas –
most pri Režaju – 7.10
Gd Sv. Lovrenc – 6.55 Mimo Odela in graščine proti OŠ – 7.10
blokovsko naselje Na zelenici – 7.15 Zmet – 7.05 OŠ Prebold – 7.20
OŠ Prebold – 7.20 OŠ Prebold – 7.20

Tudi v Občinski knjižnici Prebold je na ogled knjižni kotiček na temo Trajne mobilnosti ob Evropskem tednu mobilnosti 2022. Vabljeni k ogledu.

 

 

 

 

 

 

 

 

NORDIJSKA HOJA, TOREK, 20. 9. ob 13.00 pred Bazenom Prebold s Centrom za krepitev zdravja iz Žalca. Demonstracija nordijske hoje in meritve krvnega sladkorja in holesterola.

OSKRBA RAN PRI PADCU S KOLESOM, ROLERJI ALI SKIROJEMSREDA, 21.9. od 10.00 do 11.00 v Medgeneracijskem centru Prebold.

PREDSTAVITEV SERVISA KOLES ZA BAJTO in praktični prikaz servisa kolesa, SREDA, 21.9. med 16.00 in 19.00 – BIKE FITTING, NA BAZEN 6.

VARNO NA CESTI S KOLESOM, ROLERJI IN SKIROJEM – predavanje Policistov iz Žalca,  ČETRTEK, 22. 9. od 17.00 do 18.00 v Medgeneracijskem centru Prebold.

Vabljeni, da se nam pridružite: kot spremljevalec pri Pešbusu, kot udeleženec pri aktivnostih kot gledalec.
Za morebitne spremembe spremljajte spletno stran www.prebold.si ali FB stran Občine Prebold www.facebook.com/obcinaprebold/

Koordinator ETM 2022, Klaudija Kač
Telefon: 03/703 64 13 ali e-posta: klaudija.kac@prebold.si

#trajnostnamobilnost, #evropskitedenmobilnosti, #samo1planet, #care4climate, #sptm


TEDEN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V VRTCU PREBOLD

V ponedeljek, 19. 9. 2022, smo v jutranjem krogu pričeli z branjem zgodbe Zgodba o belih zajčkih. Otroci so si nekaj poudarkov zapomnili, poznali pa so odgovor na vprašanje: »Zakaj so postali zajčki umazani, sivi?« Kot razloge so navajali umazano, onesnaženo okolje, črni dim avtomobilov, metanje odpadkov v naravo. Od tu smo prešli k likovni dejavnosti, pri kateri je vsak otrok narisal svojega zajčka in ga tudi pobarval. Tokrat smo uporabili svinčnike, katerih sledi bodo otroci lahko brisali. Otroke smo spodbujali, da bodo vsakodnevno prehodili del poti v vrtec peš. Ko bodo opravili dobro delo za naravo, bodo otroci zradirali zajčkov kožuh, da bo spet bel. Tako vsak dan po jutranjem krogu poskrbimo za čist zajčkov kožuh. Urili smo finomotorične spretnosti z izrezovanjem šablone zajca (glava, kozušček, tačke) in lepljenje le-tega, igrali različne didaktične igre na tematiko in urili možgančke, ter spodbujali k razumevanju navodil; za zaključek tedna mobilnosti smo se odpravili na daljši sprehod po okoliških gričih oz. gozdičkih.
Zapisali in fotografije: Mateja Platovšek in Tadeja Marin
Zahvaljujemo se Občini Prebold, ki nas je povabila v projekt Teden trajnostne mobilnosti in nam podarila didaktična sredstva za vzgojno-izobraževalno delo z otroki.
Mateja Matko, pom. ravnatelja vrtca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pešbus – 19. do 23.9.2022

V sodelovanju z Osnovno šolo Prebold, Medgeneracijskim centrom Prebold ter številnimi prostovoljci smo uspešno izvedli celotedenski jutranji Pešbus v šolo. Vsako jutro smo se zbrali na različnih vstopnih postajah po vaseh od 6.30 dalje in se nato priključevali po posameznih postajah. Vse postaje so bile označene s tablami Pešbus in uro, kdaj je odhod. Pešbusa se je udeležilo preko 200 otrok in preko 20 prostovoljcev – spremljevalcev. Vsak spremljevalec je prejel odsevni brezrokavnik z napisom Pešbus in Občina Prebold, tako da so bile skupine vidne že od daleč. Vsak udeleženec je dobil odsevni trak za roko. Zadnji dan so bili vsi spremljevalci povabljeni na zdrav zajtrk v Medgeneracijski center Prebold.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Demonstracija Nordijske hoje pred Bazenom Prebold

V torek, 20.9. 2022 je pred Bazenom Prebold potekala demonstracija nordijske hoje. Predstavnice Centra za krepitev zdravja iz Žalca so predstavile nordijsko hojo in kaj je zanjo potrebno (kakšne palice, kakšna obutev) in kako se pravilno hodi s palicami. Na koncu so vsem udeležencem opravile še meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


POROČILO DELAVNIC IN AKTIVNOSTI MCP

Medgeneracijski center Prebold v Evropskem tednu mobilnosti sodeluje pri različnih delavnicah in aktivnostih. Zjutraj iz različnih lokacij pospremimo šolarje v šolo. Kljub jutranjemu mrazu je udeležba dobra. Je pa res, da so torbe učencev precej težke in gredo nekateri raje z avtobusom v šolo in domov peš, mi pa jim z veseljem pomagamo pri nošenju. Med potjo se pogovarjamo in smejimo raznim dogodivščinam, ki jih učenci pripovedujejo, poleg tega delimo naše in njihove izkušnje, kako je bilo nekoč in kako so hodile v šolo naše prostovoljke in njihovi starši.

 

 

 

 

 

 

Še vedno se udeležijemo obiska vrtov naših ambasadorjev trajnosti za trajnostno samooskrbo in na eno izmed delavnic smo šle peš. Ogledali smo si vrt Marije, ki nam je podarila nekaj sadik bambusa in zelišče materine dušice. Ogledi so vedno občudovanja vredni, saj so vrtovi kljub vremenskim razmeram in temperaturni razliki urejena in bogata z različno zelenjavo, zališči in drugimi pridelki. Osnove za bujno rast so ponavadi preproste, poslušaj svoje srce in opazuj naravo, spremljaj setveni koledar in luno in še vedno upoštevaj nasvete starejših gospodinj. Preprosto.

 

 

 

 

 

 

Pravilna oskrba poškodbe pri padcu s kolesom, rolerji ali skirojem je pomembna že na samem začetku. Ko ugotovimo za katero poškodbo gre, se ta oskrbi sterilno in čim bolj hitro. Seveda je pri hujših poškodbah nujen obisk zdravnika, drugače pa poskusimo nekaj dni mirovati in se izogibati naporu. Predavateljica Mojca nam je pokazala tudi kako pravilno namestimo ponesrečenca v položaj nezavestnega, kaj vse lahko še uporabimo za imobilizacijo in kaj je primerno, da imamo doma. Različne situacije nas postavijo v različna hitra ukrepanja, ki so pomembna za vse vpletene, predvsem ostanimo mirni, saj lahko le tako resnično pomagamo sebi in drugim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V naslednjih dneh bomo obiskale delavnico kuhanja s kolesom ali peš, predavanje policistov iz Žalske policije kako varno na cesti s kolesom, skirojem in rolerji, joga s prostovoljko Amalijo in recikliranje starih zaves ta izdelavo nakupovalnih vrečk. Še nekaj nasvetov za pameten nakup hrane. Pojdite peš z manjšo vrečko, kupite samo stvari iz seznama, pojdite v trgovino siti in dobre volje.


Zahvala vsem udeležencem za izvedbo Pešbusa v Občini Prebold – 19. do 23.9.2022

Ponovno smo uspešno izvedli Pešbus v OŠ Prebold v Občini Prebold. Pešubusa se je v celem tednu udeležilo nekaj manj kot 300 otrok v spremstvu učiteljev, staršev, starih staršev in prostovoljcev. Le-teh je bilo v celem tednu skupaj več kot 20 na vseh relacijah in so opravili kar 87 spremstev iz Latkove, Dolenja in Kaplje vasi ter Šešč, Matk in Sv. Lovrenca. S tem so poskrbeli, da so otroci prispeli varno v šolo. Ob tej priliki smo se vsem udeležencem zahvalili z odsevnim trakom in prostovoljcem z dežnikom ter zajtrkom in toplim napitkom, za kar so poskrbeli v Medgeneracijskem centru Prebold.
Se vidimo v naslednji akciji.

Skip to content